Над 1700 велосипедисти се събраха за първия ден на Витоша 100

София Лайф

24-06-2018, 12:57

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младеж изминава трасето на „Витоша 100” два пъти

118 от тях ще участват и в днешното издание

Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, едно от най-популярните и мащабни спортни събития на Балканите, предава БНТ.

35-ото издание на проявата, известна още като Витоша 100, събра на старт 1708 велосипедисти, а 118 от тях ще се сред най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят планината за два дни - първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират над 30 жени.

Тазгодишният старт на Витоша 100 бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който е и председател на Фондация "София - Европейска столица на спорта". Веднага след това той потегли с велосипеда по маршрута, вливайки се в колоната от хиляди колоездачи, която се източваше над 6 минути нагоре през Бояна по пътя към Златните мостове. Шефът на столичните общинари не се предаде почти до края, но техниката не издържа. Скъсан обтегач на велосипеда малко след Ярлово, на 20-ина километра от финала, попречи на Елен Герджиков да финишира след 7-часов пробег.

При най-бързите Александър Алексиев поведе колоната в хладната юнска утрин и премина пръв контролата на първите 31 километра, но плътно до него беше Емил Стойнев. Два часа след старта заваля и това направи трасето още по-тежко. На 60-ия километър Алексиев бе увеличил преднината си, а на 75-ия км тя бе вече почти две минути. Това му позволи да финишира с комфортен аванс и с рекорд на трасето от 4:11:00 час, почти 9 минути по-бързо от миналагодишния победител. Втори, на 5:30 минути след шампиона завърши Емил Стойнев, а бронзът бе за Лъчезар Ангелов с 4:29:44 часа. "Много тежко изпитание и съм щастлив, че в него съм номер 1. Това е второто ми участие след 2008 година и втората ми победа. От Мъглиш съм, състезател на "Велораптор", но в последните години се състезавам във Франция за "Пари Сиклист Олимпик". Нямам загуба в планинското колоедене у нас в последните две години. Трасето тук бе много тежко, с хлъзгави участъци и трябваше да внимавам, особено при спусканията. Бе мокро, валя дъжд, често спирах и изтръсквах велосипеда, но пък хладното време бе добро дошло в изпитанието," каза щастливият шампион веднага след финала.

При жените Ивета Алексиева наложи непосилно за останалите темпо още в началото и по средата на разстоянието вече имаше комфортна преднина от над 5 минути пред втората Ася Борисова и над 13 минути пред третата Лили Ангелова. Авансът на лидерката се увелечиваше методично и на финала Алексиева грабна победата с време 6:05:32 часа, на повече от 16 минути пред сребърната Ася Борисова (6:22:05 часа), а бронзът бе за Лили Ангелова (6:49:46 часа).

Това лято сред участниците в 35-ото издание на Обиколката има представители на 24 държави, като чужденците са над 50. Общо над 2668 са участниците във всички изпитания. Още миналата година трасето бе леко удължено с няколко километра, за да може да се доближи максимално до 100-те км. Отново по маршрута бяха изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Най-млад сред записалите се участници бе 9-годишният колоездач Генко Дойчинов, а най-възрастни са 76-годишните Веселин Беремлийски и Светослав Хлачев.

Тази нощ, точно в 23.59 часа в събота срещу неделя, по 100-километровия маршрут потеглиха и бегачите, плюс 118-те смелчаци-дуатлонисти. Награждаването на призьорите е предвидено за 16.00 ч. в старт/финалната зона пред резиденция Бояна.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"