Бивш зам.-министър: Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони

Oпасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип

Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони, заяви пред Нова ТВ бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов. Той разказва каква e била ситуацията с охраната в затворите докато той самият е бил част от правосъдното министерство.

„Имаше телефони дори в затвора от открит тип в Смолян, където няма дори покритие. От външен обект човекът си беше забравил телефона и си го беше занесъл в общежитието“, разказа той.

По отношения на бягството на Борис Иванов той обясни, че опасност за обществото представляват бегълците от затворите от закрит тип. По думите му ако престъпникът е настанен в общежитие от открит тип, това означава, че социалният работник е дал оценка, че този човек вече не би повторил престъплението си. В същото време той призна, че няма обективен критерий, с който да бъде оценена работата на самия социален работник.

„Методиката за оценка на риска е много неясна. И аз не мога да разбера как преценяват социалните работници. Не мога да разбера тази методика. Условно социалният работник е Господ в затвора. Той може повече, отколкото началника на затвора. При тези критерии, които не са обективни, социалният работник може да прави, каквото си иска. Има няколко такива случая“, разказа бившият правосъден министър.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен