Среща във връзка разпространението на африканска чума по дивите свине

Организирана с ловни дружинки

Над 30 председатели на ловни дружини от сдруженията „Калиакра-гр. Каварна“, „Шабла-гр. Шабла“ и „Зеленика-с. Българево“ взеха участие в организираната от СИДП и ИАГ в Балчик среща свързана с изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине. На събирането присъстваха директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев, експертът по лова на дирекцията инж. Димитър Тодоров, инж. Тервел Стефанов-експерт по лова в СИДП, зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Гергана Керезова, инж. Живко Димитров от стопанството и д-р Щерионова от Регионалната ветеринарна служба.

По време на срещата експертите обясниха на ловците, че популацията на дивата свиня трябва да се намали драстично, като през тази година ограничения за броя на отстреляните свине няма да има. Няма да се ограничава и броя на издадените разрешителни за групов лов при този вид дивеч. Председателите на дружините подкрепиха това, което се предлага. Те отбелязаха, че индивидуалния лов е доста труден в момента, заради жътвата, но ловците по места ще направят всичко възможно, за да намалят популацията на дивите свине.

В момента в полето има доста земеделци, заради жътвата.  Има и много хора, които събират трюфели. Трябва да бъдем внимателни при всяко излизане, но въпреки всичко ще ловуваме, коментира един от участниците в срещата. Ловците отбелязаха, че в района на Шабла дивите прасета в момента са покрай бреговете на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, които са защитени територии и там не винаги може да се ловува. Беше поет ангажимент да се провери дали е възможно и там да се проведе лов. 

Д-р Щерионова припомни на ловците как се взимат проби от убитите животни, кои са признаците по които се откриват вече заразените, как се пренася вируса и по какъв начин заразата може да се прехвърли на големи разстояния чрез храна, други животни и т.н.

Срещата с ловците идва в един важен за всички ни момент. От африканската чума ни делят незначителни за това заболяване километри и мерките, които трябва да предприемем не търпят отлагане. Благодаря на ловните сдружения за отзивчивостта им, за подкрепата и затова, че веднага след срещата решиха какво и как трябва да се направи, за да изпълним набелязаната цел, коментира зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Гергана Керезова.