След последното бягство - Готвят законодателни промени за работещите затворници

Крими

25-06-2018, 09:53

Снимка:

bTV

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Социални работници преценяват може ли лишен от свобода да работи на външен обект

Правосъдният министър Цецка Цачева иска законодателни промени, които ще засегнат полагането на труд от лишените от свобода на външни обекти. Това се случва, след като затворникът Борис Иванов се отклони от работен обект в Ловеч и избяга. Дни по-късно той бе заловен.

В момента отговорност за охраната на лишените от свобода, които работят на външни обекти, носи съответното физическо или юридическо лице, на чийто терен се работи. „За мен има недобра законова регламентация. Ще настоявам за изменението на този текст от закона, да се поеме по-голяма отговорност към охраната“, обясни правосъдният министър пред Btv. И допълни, че преценката дали един затворник да е на по-лек режим, в затворническо общежитие и да работи на външен обект, се извършва от съответен социален работник. В случая с избягалия затворник от Ловеч има „некоректна, несъответна преценка“, смята Цачева. По думите й към рецидивист, който през годините е излежавал множество присъди, е трябвало да има специално отношение и внимание.

„Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”, заяви Цачева.

Министърът на правосъдието уточни, че има случаи на отклонили се след работа затворници, но в последните години те значително намаляват. За миналата година били само пет. По думите на Цачева проблеми в тази сфера има, но политиките, които се изпълняват, и финансирането, което се отпуска, показват, че се работи в правилната посока за подобряване на системата. Тя изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал заместник-директор в същата агенция, стана ясно още от думите на Цачева.

По думите й 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор. Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.  „Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.