Без особен ръст в туристите, посетили София след председателството

Животът

25-06-2018, 12:10

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Над половин милион туристи са били в столицата от януари до май

Без драстичен ръст на туристите в София. Това показват данните в края на българското европредседателство. Над половин милион туристи са били в столицата от януари до май, показва статистиката на общината. По-голямата част от тях са чужденци. Увеличение има, но не чувствително.

Чуждите туристи спрямо година по рано са едва с 5 на сто повече. Най-много са гостите от Италия, Гърция, Германия, Великобритания и Израел.

Заведенията на централния булевард „Витоша” посрещат младите туристи. Някои са на ергенско парти – като Том, който казва, че е избрал София заради баровете и ресторантите.

Шауви Лавив пък е от Израел и е дошъл у нас със семейството си, за да види нова дестинация. Харесват и храната, и цените.

От началото на европредседателството у нас са дошли над 30 хиляди делегати и около 5 хиляди журналисти.

„Веднъж бил председател, който и да град, в следващите години има бум на пътуванията, така че ефектът от председателството, разбира се, че ще продължи и по-нататък. Още повече, че София е световна столица на спорта, а догодина Пловдив е европейска столица на културата”, посочи за БиТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Общината отчита, че туристите в града заради европредседателството са дори повече от официално обявените. Причината е, че статистиката обхваща само гостите в регистрираните туристически обекти, а има и други.

„Говорим за седмично наемане на апартаменти, за отделни нощувки. Смятаме, че в София действат най-малко няколко хиляди такива обекта, а статистиката това не го регистрира”, уточни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура.

Нискотарифните авиопревозвачи също помагат за увеличаването на туристите. От началото на годината летището всеки месец отбелязва ръст на пътниците - между 4 и 8 на сто.