Засилва се контролът на граничните пунктове в Добричко заради африканската чума

Днес заседава областната епизоотична комисия

Засилва се контролът на ГКПП-Кардам и Дуранкулак на моторни превозни средства и на личния багаж на преминаващите за суровини и храни от свинско месо, които крият риск да пренесат вируса на африканската чума, съобщиха от областната епизоотична комисия. Огнища на заразата по дивите свине са установени в района на румънския град Тулча.
Болестта е особено опасна и нанася огромни икономически щети, ако заразата засегне ферми за отглеждане на свине, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. В най-големите комплекси в Добричкия регион - в селата Козлодуйци и Дъбовик, се отглеждат съответно 45 000 и 12 000 свине, посочи д-р Борислав Каменов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция. Той посочи, че вече е подготвена схема с вероятните направления на придвижване на дивите свине, които най-често изминават разстоянието от землището на тервелското село Нова Камена до крайморското Батова, като при това животните могат да пробягат за денонощие 90 километра. Ловните дружини ще намалят популацията на дивата свиня като част от превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума.
Общините в Добричкия регион трябва да определят терени, на които да се събират умрелите животни. В свинефермите трябва да се засилят дезинфекционните дейности и да се проверят огражденията, за да не се допусне контакт с диви животни.