БСП остава с двама депутати по-малко

Политика

25-06-2018, 13:11

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Социалистите изключиха ЗС "Александър Стамболийски" от коалицията

„БСП за България“ вече не е в коалиция със ЗС "Александър Стамболийски". Това решиха на съвместно заседание коалиционния съвет, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България". ЗС "Александър Стамболийски" имат двама депутати - Спас Панчев (председател на партията) и Димитър Георгиев.

От БСП настояват, те да напуснат парламента по морални причини. Земеделците обаче възнамеряват да останат в НС като независими депутати. Така левицата ще бъде с двама по-малко в парламента. В момента червените депутати са 80.

До раздора в коалицията се стигна, след като в събота Земеделски съюз "Александър Стамболийски" реши да я напусне. Освен това от партията възнамеряват да се явяват самостоятелно на избори.

Според коалиционния договор „Партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на ЕП, се изключва от Коалицията“.

Корнелия Нинова реагира остро и обвини ЗС "Александър Стамболийски", че са се явили в коалиция с БСП само за да влязат в парламента.