Тази вечер в Добрич отново ще се случи "Осмото чудо"!

Добрич Лайф

26-06-2018, 08:50

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Осмото чудо" на "Българе" за втори път в Русе

От 21 часа в Летния театър

Днес, 26 юни за втори път в Добрич на сцената на Летния театър Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ще представи своя мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос. Емблематичната постановка вече две години триумфално превзема родните сцени и е ярък пример за иновативност при поднасяне на  вълнуващия и неподправен разказ за традиционното ни музикално наследство.

"Осмото  чудо" по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е истински запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на "Българе", а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора ни в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

За голяма радост на неговите създатели, интересът към спектакъла "Осмото чудо" се оказа огромен. През изминалите вече две години от премиерата му на 14 юни 2016 г., той е игран в пълната си и в кратката си версия общо над 60 пъти в повечето градове в страната, като 5 от тях на престижната сцена на НДК и 3 - на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна.

Добричлии още пазят спомена за уникалното преживяване от есента на 2016 година, когато без капка колебание изгледаха под студения септемврийски дъжд дебютното представяне на "Осмото чудо", без никой да помисли да си тръгне. Всички присъстващи осъзнаваха, че това не бе просто проява на взаимно уважение между аритисти и публика, а сплотяващо усещане за българщина и поредното тържество на българския дух!

Напълно искрена гордост от уникалното ни фолклорно наследство изпитват зрителите на "Осмото чудо", оставащи направо без дъх след близо трите часа в магията на завладяващите български ритми. Жителите и гостите на Добрич сами ще се убедят в това вечерта на 26 юни от 21 часа, когато в Летния театър отново ще имат възможността да се докоснат до вълнуващото изкуство на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

Билетите за представлението на "Осмото чудо" в Добрич на цени от 10, 12, 15 и 20 лева са в продажба на касата пред читалище "Йордан Йовков". 

"Добрич Утре" е медиен партньор на спектакъла.Българе