35-годишен мъж, привлечен като обвиняем за изнасилване

По искане на Районна прокуратура-Казанлък

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  35-годишен мъж, привлечен като обвиняем за това, че на 19 юни 2018 г., в гр.К., обл. Стара Загора, в условията на опасен рецидив, се е съвкупил с лице от женски пол, на 41 г., като я е принудил към това със сила – престъпление по чл.152 ал.3 т.5 във вр. с чл.152 ал.1 т.2 пр.ІІ-ро вр. с чл.29 ал.1 б. „а“ и „б“ от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че обвиняемият познавал пострадалата и на 19 юни 2018 г. я посетил в дома й. Там упражнил насилие спрямо нея, при което й нанесъл множество юмручни удари в областта на лицето, държал я за ръцете, след което я изнасилил.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, на обвиняемия, извършен оглед на местопроизшествие, изготвени съдебно-медицински експертизи, приложено експертно заключение за психическото състояние на обвиняемия и др. писмени доказателства. Обвиняемият е осъждан по 15 присъди за престъпления против собствеността. През април 2017 г. е освободен от Затвора- гр. Стара Загора, където е търпял общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години. Настоящото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29 ал.1 б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс. За престъплението, в които е обвинен, се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 15 години.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му.  Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен