Стефан Балабанов: Ромите лъжат за сблъсъците в Ботевград

Има невинни хора, които са бити, твърди Илия Илиев от партия „Дром”

Полицай бяха нападнати в ромската махала в Ботевград в неделя. Униформените отишли на място заради сигнал за силна музика, но са замеряни с пейки, буркани и камъни от събралите се роми.

Ромите имат друга версия. По думите им клипът с боя, който се върти в медийното пространство, е манипулиран и част от кадрите са изрязани – когато полицаите са стреляли по тях.

Жена от квартала твърди, че са стреляли по нея, когато е била на балкона на петия етаж и още има сачми в лицето. Не били извадени всички, защото е бременна. Полицаите са реагирали агресивно и са стреляли по невинни хора, твърди пред БиТВ Илия Илиев от партия „Дром”. „Може да сме цигани, но не сме неграмотни, Тези хора имат права”, обяви Илиев.

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви в ефира на БиТВ, че ромите лъжат за използването на сачми и куршуми. „Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани”, обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. „В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм”, коментира Балабанов.

Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи. Той подчерта, че от Министерството на вътрешните работи застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично.

Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"