Слънчевите очила у нас са все по-качествени

Общество

26-06-2018, 11:26

Снимка:

Freeimages/Brian Lary

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Детските слънчеви очила отговарят на европейските изисквания

Слънчевите очила у нас все повече отговарят на европейските изисквания. Това е установила проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор / ДАМТН/. 3 пъти по-малко са нарушенията при слънчевите очила, които се продават у нас.

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията.

Инспекторите на ДАМТН са проверили 552 броя различни модели очила. При 40 от тях са установени липса на инструкция за употреба на български език, а при 17 артикула липсва маркировка за съответствие. За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.

По време на инспекциите са закупени образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са били в малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции.