Георге Иванов не подписа Договора за името

Свят

26-06-2018, 13:04

Снимка:

президентство на Р Македония

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Според македонския президент подобни действия се наказват със затвор

Президентът на Македония Георге Иванов отказа да попише указа за обнародване на Договора с Гърция, който предвижда смяна на името на страната. Държавният-глава обяви, че нямал правомощия да подпише подобно споразумение, което застрашава македонската идентичност.

„Един от стълбовете на моята предизборна програма от 2014 г. е, че "не приемам промяна на Конституцията с цел промяна на конституционното име“. Не мога да приема идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, особеностите на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534.910 граждани гласуваха за тази моя избирателна програма и ме избраха за президент на Република Македония.“, посочват от администрацията на Иванов.

Според президента договорът поставя Македония в състояние на подчинение и зависимост от Гърция и това е незаконно.

„Според член 308 от Наказателния кодекс, гражданин, който ще доведе Република Македония в положение на подчинение или зависимост към друга държава, се наказва с лишаване от свобода от пет години", посочват от президентството.

След като Иванов не подписа договора, сега той трябва да бъде върнат за гласуване отново в парламента. Този път договорът се нуждае от подкрепа от 61 народни представители. При първото гласуване той бе подкрепен от 69 депутати. Ако отново получи одобрение от парламента, президентът няма право да не го подпише.