Как да се пазим по време на наводнение?

Общество

26-06-2018, 13:21

Снимка:

freeimages.com/Chris Quinnell-Brock

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ с важни съвети

Според прогнозата за времето на 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи /на места до 50-70 л./кв.м./, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки.
От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на полицията е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на пожарната за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации.
Във връзка с очакваните валежи от Пожарната разпространиха и съвети за личната безопасност на гражданите.
Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си:
- да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;
- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;
- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;
- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;
- да подготвят документите си;
- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;
- да не влизат в подлези, включително метро;
- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.