Хор „Милка Стоева“ отбелязва 70-годишнината си с голям концерт

Бургас Лайф

26-06-2018, 14:03

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

IT Турнето идва в Бургас на 30 юни

Богатата музикална програма ще бъде съставена от любими произведения на състава от целия му творчески период

Тържествен юбилеен концерт по повод 70 години от създаването на бургаската хорова школа "Милка Стоева" ще се проведе на 30 юни в Държавна опера-Бургас от 19:30 часа. Културната проява е заключителна и с нея завършват поредицата от музикални събития посветени на значимата проява. Със свои изпълнения в празничния концерт ще се включат всички настоящи хористи, както и специални гости - възпитаници на хоровата школа.

Богатата музикална програма ще бъде съставена от любими произведения на състава от целия му творчески период. Възпитаниците на школата ще възкресят спомени и емоции с изпълненията на "За да има песен", "Стара си майка ни ложе", "Италианска полка", "Тъй, както славеят" и още много други знаменателни творби.

В рамките на концерта ще бъде представенa изложбата "Някога и сега", събрала малка част от историята на бургаската хорова школа включваща над 100 снимки от архива на школата и от архива на големите приятели и нейни възпитаници - д-р Стойчо Шишков и фотографът Жечо Планински, както и на фотографите Петя Емилова и Георги Колев.

За радост на хористите и техните почитатели на щанд ще бъде предложена и книгата "Школа по дух" с автор Майя Славчева - творба за историята на 70-годишния състав.

Започнала своята история през 1948 г. от малък състав, хорова школа "Милка Стоева" е прераснала в голямо хорово семейство, запазило духа, топлотата и уважението към всеки един член. С много любов към музиката, талант и не на последно място амбиции, ръководител на хора Милка Стоева, и настоящия - Светла Стоева, хорът се превръща във фактор в културния живот на Бургас. Неговите формации се нареждат сред най-добрите в страната и чужбина.

Най-голямото признание за положения труд и неизчерпаемо творческо вдъхновение на ръководителите на школата и до днес остават прекрасните отзиви за техните изпълнения, както и любовта към музиката, която събуждат у възпитаниците си.