Фандъкова: Напредъкът на технологиите са ключови за развитието на умните градове

София отново е сцена на дигиталния фестивал WEBIT с над 6000 души от 110 страни

"За градското управление, напредъкът на технологиите е отразен в идеята за “умни градове”. Те са ключови за неговото развитие", каза кметът на София Йорднака Фандъкова на откриването на фестивала за дигитални Webit.Festival в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, създателят на WEBIT Пламен Русев, предават от общината.

В думите си кметът Фандъкова каза: „Технологично развитие ни интересуват все повече. Звучи невероятно, че едва преди няколко десетилетия, компютърът е бил недостъпна вещ, собственост само на някои от най-големите фирми и институции. Тогава мощните компютри са заемали цели стаи, а днес устройства по-тънки от молив имат десетки пъти по-голям капацитет. Знаем, че основата на третата индустриална революция са именно електрониката и информационните технологии. Те спомогнаха за автоматизирането на редица производства и улесниха комуникацията по цял свят. Сега ние сме в началния етап на последващ процес, който слива и свързва разнообразни технологии, инфраструктурни обекти и предмети. И в резултат на това, възможностите пред всички нас са наистина безброй.“

Големите мултинационални компании като Алфабет, САП и АЙ БИ ЕМ, развиват множество продукти и услуги, които целят да пренесат “умния град” от теория към практика.

„Градовете наистина поумняват, но имаме още много работа. Сред гостите на WEBIT има и представители на някои от градовете, осъществяващи най-видните умни проекти, като Амстердам и Барселона, каза Фандъкова. По думите й София е в отлична позиция да се учи от опита на нашите партньори. Ако искаме да развием силна и конкурентна дигитална инфраструктура, е важно да работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори", каза тя.

"В края на 2016 г., София беше избрана да бъде един от лидерите на партньорството “Дигитален преход” в рамките на инициативата на ЕК “Градския дневен ред на Европа”. Това партньорство развива инициативи в насоки, където дигитализацията може да има най-стойностен ефект – за трансформирането на градското управление, качеството на живота на гражданите в нашите градове, както и най-изгодните възможности за развитие на бизнеса. Наред с този проект, София е активен участник в инициативи, развиващи умна инфраструктура в градската мобилност, административните услуги и околната среда. Ако искаме тези усилия да са успешни в дългосрочен план, а не просто за времетраенето на един проект, трябва да обърнем специално внимание на дигиталните умения. Нужно е те да бъдат развити не само при подрастващите, а при всеки от нас. Така гарантираме, че вместо да бъдем просто наблюдатели, ние ще участваме активно в дигиталната реалност, която дискутираме на този форум", посочи също кметът на София.

"Концепцията “умен град” развиваме в няколко ключови насоки", каза Фандъкова и посочи, че „Столичната община също инвестира в иновации и залага на информационните технологии в проектите, които финансира и подкрепя. Примери за това са проектите за строителство на нова инфраструктура, метрото, модернизирането на транспорта, управлението на отпадъците, наблюдението на реките, сигурността, системата на електронно таксуване в градския транспорт.

"Заедно с Общинската агенция на инвестиции и Общинския гаранционен фонд общината подкрепя предприемачески проекти, свързани с иновациите и зелените, устойчиви политики. Преди месец отворихме Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия. Инициирахме тази гаранционна схема с цел подкрепа на предприемачеството в София и стимулиране на иновациите и стартиращите предприятия.“, каза Фандъкова.

"Друга важна част са Отворените данни. Столичната община стартира процеса на отваряне на данни. Към настоящия момент за Столична община са публикувани и поддържат в актуално състояние 27 набора от данни. До края на 2018 година се предвижда да бъдат публикувани още 23 нови набора от данни в Портала за отворени данни. Нужно е да работим за равен достъп за всички до дигиталните технологии. Образованието е ключов фактор за развитие и реализиране на концепцията за умния град. В 36 столични училища има 267 паралелки за обучения в профили с IT технологии, а в 73 училища още от I клас децата изучават информационни технологии", обясни кметът.

"Столична община подкрепя технологични приложения създадени от местните стартиращи компании. През изминалата година организира хакатон по случай 10-годишнината от приемането на България в ЕС. В него взеха участие над 350 млади хора, разделени в 34 отбора. Идеите им бяха много разнообразни. От приложения за предотвратяване на пожари в гората, Интернет базирани данни за обществени поръчки, през платформа за обучение и намиране на работа на хора с увреждания до разработки на популярна роботика. В последните месеци, победителите в това състезание успяха да реализират своите концепции в работещи прототипи", заяви Фандъкова.

“Призма” са реализирали приложение с функции за директен превод на жестомимичен език към говорен ези и обратното. “Брейнхъб лаб” пък са се насочили към развитието на образователна платформа за изучаване на жестомимичния език. “ГайдАР” създаде мобилно приложение възползващо се от предимствата на обогатената реалност, за да съживят културно-историческите забележителности на града. А “Едно дърво” изградиха уеб платформа, която прави възможно съвместното дигитално картографиране на дърветата в градска среда. Сайтът предоставя информация за тяхното състояние, вид, характеристики и дори липсата им", коментира тя.

"Работата с екипа от “Гражданите” е много добър пример за дългосрочно и ползотворено сътрудничество между стартираща компания и администрацията. През платформата може да се информираме за временни неудобства при затваряна на улици или спиране на вода в района, в който живеем. Столична община ще продължи да подкрепя развитието на тези проекти, предстои след ден да започне и първия Балкански хакатон, който ще даде път на още нови идеи. София ще е домакин на коудъри от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Словения, Сърбия и Турция", посочи Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова: „Заедно ние правим София една от най-бурно развиващите се столици, привличаща все повече хора от цял свят. Аз силно вярвам в потенциала на града, в неговите граждани и в усилената работа, която е нужна, за да бъде той все по-добро място за живот. Вашите идеи и инициативи прeвръщат София в конкурентен и модерен европейски град. Разговорите как да продължим напред започват тук и сега.“

В рамките на Фестивала е организирана шатра, на която се представят технологични приложения, подкрепени от Столична община. Кметът Фандъкова разговаря с авторите на разработените дигитални приложения.