За час и малко – депутатите обсъдиха набързо вота на недоверие

Гласуването с предизвестен край беше насрочено за петък сутринта

По-малко от час и половина отне на депутатите да обсъдят внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на тема „Сигурност“. Мотивите на вносителите представи председателят на „левицата“ Корнелия Нинова. „Населението в страната се самоорганизира, за да се охранява, армията ни е 25% недокомплектувана“, заяви червената лидерка.

Нинова припомни случаите с избягали затворници от последните месеци и случая на Летище „София“, при който пътници бяха допуснати у нас без задължителната паспортна проверка. Освен това председателят на БСП отправи критики към Българската Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС), с което обаче само даде повод на управляващите да се заядат с нея, че не е разбрала за какво става въпрос.

„Не сте разбрала, че системата БАЦИС няма нищо общо със системата БИМИС“, заяви на Нинова финансовият министър Владислав Горанов. „Г-жо председател, на какво основание дадохте думата за лично обяснение на г-жа Нинова, за да демонстрира тук своята некомпетентност?“, обърна се към Цвета Караянчева Менда Стоянова.

От ДПС потвърдиха намерението си да подкрепят вота. Мотивите според лидера на движението Карадайъ са, че държавното управление разчита на хаоса, когато става дума за националната сигурност и бъдещото на държавата. Трябва да действаме, призова той и посочи, че изпълнение на актуализираната стратегия за национална сигурност от 2018 г. няма, а скандалите в кабинета и управляващата коалиция не спират. „Свидетели сме на поддържането на хранителна среда за крайния национализъм“, допълни Карадайъ.

Обединените патриоти не останаха длъжни на ДПС. „Говорихте за това, че това правителство не може да гарантира националната сигурност. Напротив – по-голяма гаранция за националната сигурност от това ДПС да не са във властта няма. Когато БСП и ДПС са във властта, национална сигурност няма. Когато са на власт, спират българското гражданство за македонци и започват да дават гражданство на български турци“, заяви депутатът от патриотите Юлиан Ангелов.

От ПП “Воля“ пък обявиха, че бойкотират дебатите по вота на недоверие към правителството по тема „Сигурност“, внесен от БСП. Вместо да стоят в залата, народните представители от „Воля“ щели използват деня, за да направели „нещо добро за хората“.