Борисов обеща – средната заплата става 1500 лв. преди края на мандата

Портфейл

26-06-2018, 19:59

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Средната заплата у нас изостaва между 5 и 10 пъти сравнено със ЕС

520 лв. заплата в туризма, 3 159 лв. - в IT сектора

До 3 години минималната заплата трябва да стане 650 лв.

С 12% ръст на доходите от началото на мандата на кабинета се похвали премиерът Бойко Борисов. Той взе участие в учредяването на Алианс за сближаване на заплатите в Европа. До края на мандата средната работна заплата трябва да стане 1500 лева, а минималната – 650, обеща министър-председателят.

„Ако правим всяка година избори няма да ги догоним, а и хубавото на вота е, че алтернативата се очерта БСП с ДПС пак, ако искате, да ви е честито“, коментира премиерът.

По думите му вина за разминаването във финансите на домакинствата има и егоизмът на Западна Европа, която прибира подготвените кадри с високи заплати и оставя България с малко квалифицирани работници и много пенсионери.

„Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка и никой не протестира срещу българските лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а казват: „Вземете си ромите“. Това справедливо ли е?“, възмути се Борисов.

„Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм“,  каза още премиерът.