Нов закон създава сили за кибер отбрана

Политика

27-06-2018, 10:23

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

БСП са против новата структура

НС прие на първо четене законопроекта за киберсигурност. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предложи прегласуване, за да влязат в зала народните представители от БСП, които са особено загрижени по тема „Сигурност“, но не участват в гласуването на този толкова важен законопроект. При прегласуването със 89 гласа „за“ законопроектът отново мина на първо четене.

Законът за кибер сигурност предвижда Министерството на отбраната заедно с МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление да отговаря за осъществяването на кибер отбраната на страната. Целта е да се защитават комуникационните и информационни системи и системите за управление на националната отбрана и въоръжените сили при кибер атака или при хибридни въздействия. Вътрешното ведомство си запазва правомощията по неутрализиране на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на информационната сигурност на стратегически важни обекти.

При обсъжданията в пленарна зала от комисията по отбрана отбелязаха, че в законопроекта мястото и ролята на президента като върховен главнокомандващ, както и на служба „Военна информация“ не са уточнени. Предложението е работна група между първо и второ четене да внесе необходимите промени. Депутатът Ахмед Ахмедов от ДПС наблегна на факта, че редица сектори като енергетика, транспорт, здравеопазване, фондова търговия, както и оператори на интернет услуги ще са повлияни от приемането на този закон. Според Ахмедов не е ясно какви средства ще бъдат заделени от държавата и как ще бъдат привлечени специалисти, които да се влеят в силите за кибер отбрана.  При дискусиите от БСП отбелязаха, че нова структура към МС не е необходима.