Нова изложба на БАН представя живота през последните 150 години

София Лайф

27-06-2018, 12:29

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Времето създава, времето променя, но времето пази и паметта на хората

Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и традициите в България през последните 150 години. Ценни предмети от царския дворец и експонати, дарени от обикновени граждани, представят различните епохи и региони в страната през погледа на обикновения човек, предава БНТ.

Времето създава, времето променя, но времето пази и паметта на хората. Отмерват го часовницте от царската колеция в Двореца. Годината е 1908, а към нея ни връща диадемата на царица Елеонора.

38 години по-късно, преди да бъде изгонена от страната, княгиня Евдокия прави щедри дарения на Етнографския музей. Сред народните носии и накити днес в експозицията се открояват сребърната чантичка на майка й и пафтите на втората съпруга на Фердинанд.

Празникът и делникът, домът и чаршията, сватбите и поминъкът. В експозицията на Етнографския музей присъстват всички важни моменти от живота на българите. Тук са и гъдулката, изработена на първото пловдивско изложение, и турският музикален инструмент - саз.

"Следваща стъпка ще бъде да открием един модерен образователен център, където нашите деца могат да се докоснат до културното наследство на нашите предци", коментира доц. д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ при БАН.