Кметът Фандъкова и комисарят Мария Габриел откриха Балкански хакатон в София

Мисия София

27-06-2018, 16:41

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В София Тех Парк се провежда Балканският хакатон

Започна първият 24-часов Балкански хакатон с участието на девет държави

Тази седмица София наистина е дигиталният център на Европа. В понеделник започна Дигиталната Асамблея, вчера дадохме старт на 10-тото юбилейно издание на Фестивала УЕБИТ, който привлече над 7 000 участници от цял свят, а днес започва първият 24-часов Балкански хакатон. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел откри Балканския хакатон, предават от общината.

Кметът Фандъкова благодари на комисаря Габриел за партньорството при организирането на тези събития. Само един месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на Европейския съюз в София се провежда Балкански хакатон.

По думите на Йорданка Фандъкова най-голямото богатство на София са нейните млади и образовани хора. "Вярвам, че развитието на града е благодарение на идеите на младите креативни личности. Затова инвестираме сериозно в младите хора и възможностите да творят", каза също Фандъкова.

Работим за развитието на София като "умен град". София днес посреща най-добрите програмисти от 9 държави – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Румъния, Македония, Словения, Сърбия, Турция и България. Тук са студенти, младежи, стартъп компании, дизайнери, Ай Ти любители и професионалисти, които ще предложат прототипни решения на предизвикателства пред цифрова Европа и дигиталната свързаност на Балканите. Всички те ще дадат своя принос за дигиталната свързаност на Балканите и докато градът спи през нощта, програмистите ще финализират своите проекти. Ще предложат решения за това как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства изолиран и дигитално изключен.

Кметът Фандъкова благодари на партньорите: представителство на ЕК в България, Държавна агенция „Електронно управление“, София Тех Парк, Асоциация за развитие на София и Уебит фестивал.