Криминалисти от Силистра беседваха с възрастните хора за телефонните измами

Още през април ОД на МВР стартира активна разяснителна кампания за превенция на телефонните измами

Поредна среща с възрастни хора проведоха днес силистренски криминалисти по темата за телефонните измами в читалището на село Иширково. Пред събралата се публика старши инспектор Красимир Янев, началник на група в РУ-Силистра, припомни популярните сюжети за извършване на измамите и подробно разясни актуалния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция по залавяне на извършители на този вид престъпления. Той подчерта, че полицията не взима пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи и посъветва възрастните хора никога и по никакъв повод да не дават пари на непознати.

С примери от практиката си инспектор Ивайло Димов от сектор „Криминална полиция“ илюстрира начина, по който действат измамнимиците, включително и чрез отправяне на закани и заплахи за саморазправа. Той призова присъстващите да не губят самообладание, ако попаднат в такава ситуация, и след като се уверят, че телефонната връзка е прекъсната, незабавно да потърсят помощ на тел.112.

На срещата присъстваха и младши полицейските инспектори Добрин Нейков и Сунай Рахми, които обслужват района. Във всекидневните си контакти с възрастните хора те също разговарят с тях за телефонните измами. Благодарение и на техните усилия, в село Иширково няма реализирани телефонни измами от няколко години, въпреки че опитите за това не спират.

Още през април ОДМВР-Силистра стартира активна разяснителна кампания за превенция на телефонните измами. Днешната среща е една от поредицата подобни инициативи, които се провеждат в малките и отдалечените населени места. В рамките на кампанията със съдействието на община Силистра бяха отпечатани флаери с превантивна информация, предназначени за най-уязвимата част от населението – хората от третата възраст.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен