БГ председателството затворило 78 от 105 наследени досиета от Естония

Страната ни излиза от председателството с подобрен международен имидж, отчете ресорният министър

284 събития са се провели в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, а 35 хиляди делегати са дошли при очаквани около 20 хиляди. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова, която отчете успехите от изминалите 6 месеца. Най-голямата гордост на българското европредседателство – още в първото тримесечие е бил постигнат най-големия успех със споразумението за командироването на работници и единното заплащане на труда им.

Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, обясни Павлова. Тя отбеляза, че от 105 наследени законодателни досиета от естонското председателство 78 досиета (постигнати споразумения в Съвета или с Европарламента) са приключени от България.

„Освен темите и приоритетите, които подбрахме, за мен е важното, че в много случаи виждахме единството. Вярвам, че девизът на българското председателство беше адекватен и релевантен на случващото се. Програмата и приоритетите на самото председателство бяха достатъчно гъвкави и дадоха възможност да сме адекватни и напълно в крак с действителността и проблемите на деня“, посочи още Лиляна Павлова.

По темите „Сигурност“ и „Миграция“ страната ни е направила своето предложение по пакета за дъблинската реформа. „Темата вече е в ръцете на европейските лидери. Ако лидерите постигнат съгласие в рамките на големия дебат благодарение на усилията ни, това ще отпуши тази реформа да се завърши през австрийското председателство“, отбеляза тя.