Автошколи укривали милиони, НАП започва проверки

Портфейл

28-06-2018, 08:50

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

10% от фирмите в бранша са с нови учебни автомобили

Несъответствие от милиони е установила Националната агенция за приходите (НАП) при само 4 проверки на автошколи в София. Данъчните започват поредна национална кампания срещу незаконните практики в бранша.
Несъответствията са установени с помощта на информация от ДАИ. „Отчитат се, да речем, 600 курсисти, които са се явили на изпит. При една средна цена много подценена под пазара се получава минимален доход, който не е отчетен”, обясни пред Btv говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му е масова практика е да се регистрират нови и нови фирми с оборот под прага за ДДС регистрация от 50 000 лв., като даже курсисти се местят от едно юридическо лице към друго.
Председателят на Съюза на преподавателите по автомо-мото подготовка Йонко Иванов заяви, че ревизиите през годините са се правили без установени правила. По думите му виновници за сегашното положение на бранша са недобросъвестните компании. „Не може да има курс за 190 лв., не може да има вътрешен изпит по теория 60 лв. за 7 минути. Има едни фирми, които дават безплатния обяд. Подписват се едни договори, че сте крепостен ученик на тази фирма и докато не си вземете изпита трябва да се явявате докрай”, допълни Иванов. От думите му стана ясно още, че само едва 10% от фирмите в бранша са с нови учебни автомобили.