Откриха нерегламентирани обекти на плаж „Шкорпиловци-юг“ , събарят заведение

Фалшив "концесионер" се настанил без право, събирал такси за чадър и шезлонг

Шест нерегламентирани обекта – включително действащо заведение, бяха открити на морски плаж „Шкорпиловци-юг“. Нарушенията бяха констатирани при проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова. За плажа е обявен търг за отдаване под наем и в момента се ползва неоснователно. От поставените табели личи, че се събират такси за шезлонг и чадър, което е в пълно нарушение на закона.

Предвижданите глоби са между 10 хил. и 50 хил. лева в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице. По казуса в Шкорпиловци министерството незабавно ще сезира кмета на община Долни чифлик, за да се стартира процедура по премахване на заведението на плажа, а по отношение събирането на такси трябва да се произнесе Комисията за защита на потребителите.

Заведението трябва се премахне, защото плажът е неохраняем и няма одобрена схема, забранено е да се събират такси за чадъри и шезлонги.

По отношение на плаж Кабакум, за който се получиха сигнали за замърсяваща шахта, министърът поясни, че проверката на Министерството на туризма е показала, че трябва да се предприемат незабавни действия от общината, РИОСВ и РЗИ, да се констатира дали течът замърсява морето и каква е конструкцията.