Река Чая скъса диги, залети са стотици декари земеделска земя

Общество

29-06-2018, 08:32

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Дъждът продължава и днес, шест области с оранжев код за валежи

Река Чая е скъсала диги на две места при Катуница и е заляла хиляди декари земеделски земи и пътя, който свърза Свиленград и Пловдив с Катуница. Пътят е под вода и е затворен. Има опасност и за републиканския път Е-80. В областта е обявено е частично бедствено положение. До положението се стигна, след като огромно количество дъжд се изсипа над цялата страна.
В Смолян също остава бедственото положение, но ситуацията се нормализира. Вчера там бяха наводнени множество обществени сгради и къщи. Не е имало сигнали за пострадали и бедстващи хора. В ефира на БНТ кметът на общината Николай Мелемов заяви, че очаква бедственото положение да бъде отменено по-късно днес. Той увери, че по-големите щети са възстановени, а предстои днес да бъдат почистени шахти, улици и пътища. "Вчера се включиха екипи на Гражданска защита, доброволци, фирми, които помогнаха да се справим бързо", посочи кметът.
И днес валежите продължават. Оранжев код е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Пазарджик, София и София-град. Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Силистра, Разград, Шумен, Добрич и Варна. В още осем области има жълт код за валежи: Видин, Плевен, Пловдив, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник.