Борисов от Брюксел: Евролидерите приеха това, което им предлагаме отдавна

Свят

29-06-2018, 13:08

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Страната ни няма да отделя допълнителни средства за миграцията

В крайна сметка бе приет документ, който ние предложихме много отдавна. В това отношение съм доволен. Това посочи премиерът Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел за мигрантите. Той обаче изказа разочарование от начина, по който се случват нещата. По думите му всичко постигнато досега е било затворено и се е започнало от самото начало. „ Не разбирам защо при липсата на криза трябваше с такъв драматизъм да се приеме документа до 6 ч сутринта.“, учуди се Борисов.

На първо място ще бъдат отделени повече средства и ще се засили контролът по външната граница. Друго нещо, за което страната ни е настоявала и е било прието е да се отблокира вторият транш за Турция, тъй като споразумението с Анкара работи.

„Солидарност за външните граници с допълнителната дума „доброволно“. Излизане със съответни платформи извън ЕС. Споразумяхме се да се работи активно за двустранни отношения с тези държави, които имат исторически връзки с Африка за подписването на подобни споразумения. Вторичното преразпределение между държавите членки ще е доброволно. Центровете ще са доброволни.“, обясни Борисов.  

По думите му всички са отчели, че Българското председателство е най-успешното досега и страната ни се е справила с най-тежките теми. България е давана за пример и за справяне с миграционния натиск и за опазването на външната граница на Съюза.

"От една страна пазим от нелегалната миграция, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира. Първо искам да защитя правата на българския народ, спазвайки всички европейски директиви. Ние трябва да помогнем на тези, които бягат от война, но за определен период от време. Ние не искаме и нямаме нужда от икономически мигранти", категоричен е Борисов.

България няма да участва с допълнителни средства