Мая Манолова и майките внесоха в парламента закона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания внесоха в деловодството на парламента Закона за личната помощ. Манолова определи закона, като първа стъпка за реформа в системата. По думите й до 31 юли депутатите „спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ без да правят компромис с качеството му.

Според нея този закон ще реши проблема на хората с увреждания, защото „е ключът към независим живот“.

„Това ще има огромен ефект - този закон, ако бъде приложен на практика, защото ще отвори една врата, образно казано, пред хората с увреждания да се реализират, да са полезни за себе си, за своите семейства и най-вече за българското общество. Да изведе хората с увреждания навън в обществото и да ги направи реално, практически важни и ценни за всички нас, като даде възможност да се развие техния потенциал“, заяви омбудсманът. 

В закона обаче се предвижда хората, които имат право на пенсия с добавка за чужда помощ, да кандидатстват за лична помощ на база на оценка на потребностите. По време на среща на Бисер Петков с майки във Варна миналата седмица той уточни, че по данни на НОИ над 80 000 пенсионери получават добавка към пенсията си за чужда помощ. В същото време хората с увреждания в страната са близо 500 000 и организациите на и за хората с увреждания поставят въпроса защо подкрепата се насочва само към определен кръг от хора.