Австрия пое щафетата на председателството

Мотото й е „Европа, която защитаваме“

„В момента Европа се намира в сложна ситуация. Съществуват различни напрежение с Русия, със САЩ. Европа преживява и излизането на Великобритания от ЕС. Австрия иска да бъде страна, която изгражда мостове, желаем да намалим тези напрежения, желаем да работим за един силен ЕС. Ще се опитаме да дадем нашия принос за една силна, обединена, сигурна и фокусирана Европа“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц по време на символичното предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от България. Той благодари на премиера Борисов за чудесната работа свършена по време на Българското председателство.

„Нашето мото беше „Съединението прави силата“, символиката във вашето е „Европа, която защитаваме“. А ние можем да се защитаваме само когато сме единни. През цяло време на българското председателство сме поддържали тесен контакт с Австрия, за да информираме страната какво сме направили и какво сме постигнали. Пожелавам да имаме председателство на Европа, която защитава всяка държава“, заяви българският премиер по време на церемонията в Австрия.

„Нуждата от сигурност, човечност са основи на ЕС. Европейците очакват от нас да покажем решими действия във възстановяване на сигурността.    Благодарение на Бойко Борисов постигнахме голям успех в гарантиране на европейската перспектива за Западните Балкани, пожелавам на Себастиан Курц да продължи това наследство“, пожела председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Официално австрийското председателство започва на 1 юли.