Почина проф. Божидар Димитров

Общество

01-07-2018, 22:23

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Историкът ни напусна на 72 годишна възраст

На 72 години е починал историкът Божидар Димитров. Проф. Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, автор на десетки книги, посветени на българската история. Божидар Димитров е български историк и доктор на историческите науки.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, сочи справка в автобиографията му. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). С поста си се разделя през 1998, но е възстановен през 2001 г. и остава начело на НИМ до пенсионирането си през 2017 г.

Проф. Димитров е бил член на БСП. Два пъти е бил в листите за народни представители на социалистите  през 1997 и 2001 година.

Преди парламентарните избори през 2009-а напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

В първия кабинет на Борисов е министър без портфейл, като отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавния архив и Дирекцията по вероизповеданията.

В края на миналата година Димитров заяви намерение да направи професорска партия. През март учреди движение "Кан Кубрат", но след това получи отказ то да бъде регистрирано.

Професорът имаше проблеми със сърцето - влиза в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна недостатъчност.

Съболезнования изказа и премиерът Бойко Борисов в социалните мрежи.

"Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

"Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димитров. Помивай в мир, приятелю!", написа във "Фейсбук" и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения, научния и политическия живот на страната ни", отбелязва председателят на парламента Цвета Караянчева в съболезнователния адрес.

 „Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието на председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Поклон пред паметта му!