Столична община и БАКБ ще подпомагат иновативни бизнеси в София

Програмата е разработена с цел да подпомага развитието на стартъпи и млади иновативни бизнеси

Столична община и Българо-американската кредитна банка подписаха споразумение за съвместно партньорство по програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов заедно с  главният изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев и изпълнителният директор на БАКБ Лорета Григорова дадоха старт на партньорството по Програмата между БАКБ и Столична Община чрез Общинския гаранционен фонд за МСП. На официалната церемония  присъстваха също така Васил Симов - председател на УС и изпълнителен директор на БАКБ, Ирина  Йорданова - председател на Съвета за управление на ОГФ, Николай Ценков – управител на ОГФ.

„Убеден съм, че тази нова гаранционна схема ще даде още една перспектива в дългогодишното ползотворно сътрудничество между Фонда и БАКБ“, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.  „Амбициозната цел, която си поставяме, е София да се превърне в своеобразна Балканска столица на предприемачеството и иновациите. Само през този месец София беше домакин и партньор на изключителни инициативи, които доказват, че вървим в правилната посока. Събития като Европейския фестивал „Уебит“, Балканския хакатон и Европейската дигитална асамблея създават благоприятна среда в столицата за ускорено развитие на иновациите и стартиращите компании“.

Програмата е разработена с цел да подпомага развитието на стартъпи и млади иновативни бизнеси като цяло на територията на Столична община. Приоритетните направления са иновациите в сферата на информационните и комуникационни технологии, както и нови технологии в креативните и реактивните индустрии. Програмата предоставя гаранции до 50%  като максималният гаранционнен размер на ОГФМСП е 30 000 лв. Гаранционният ангажимент е със срок до 60 месеца.

„Стратегически фокус на БАКБ е подкрепата на  зелената икономика и финансирането на иновативни проекти, свързани с устойчивото развитие. Ние вярваме, че  младите хора носят силен заряд и техните  иновативни идеи имат огромен потенциал за създаване на бизнес и заетост. Затова нашата стратегия  е да ги подкрепяме“, коментира  Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен