300 богаташи без регистрирани доходи, данъчните ги погват

Портфейл

02-07-2018, 12:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Без доходи, а харчат милиони… Как става това?

НАП тръгва по следите на парите на близо 300 богати българи, които обаче не са регистрирали никакви доходи, съобщава Нова ТВ.

„До този извод стигнахме при анализ на данъчните декларации и базите с данни, с които разполагаме. Сравнихме два източника на информация – данъчните декларации и продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми в България на най-различни стоки, включително луксозни. Оказа се, че между двете бази с данни има известно несъответствие – близо 300 души, които номинално не са декларирали нито лев доход за 2016 г., но едновременно с това са извършили покупки за над 50 000 лева. Все пак има двама души, които за този период са отчели покупки за над 1 млн. лв.”, обясни Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите.

Ревизията тепърва ще определи какъв данък не е внесен и какви лихви се дължат. Напълно възможно е и да няма реално престъпление в някои от случаите – когато например единият партньор е финансово подпомаган от другия.

„Ако има престъпление, ще започне наказателно преследване. Но тепърва следва да се изясни дали някой от съпрузите на тези хора няма други официално декларирани доходи, но по всичко изглежда, че има доста съмнителни неща в поведението на тези близо 300 души”, категоричен е говорителят на НАП.