Станимир Стоилов с „Венец на победителя“ – най-високото държавно отличие в спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“ на Станимир Стоилов. Почетният знак е учреден през 2015 г. по инициатива на министъра и с него по повод кръгли годишнини се награждават заслужили спортисти, треньори, ръководители и личности с голям принос за развитието на българския спорт.

Стоилов бе удостоен с „Венец на победителя“ по повод навършването на 50 години. Заради ангажиментите си в чужбина той не успя да присъства на официалната церемония „Нощта на шампионите“, когато бяха наградени носителите на отличието за 2017 г. – Христо Бонев, Йордан Лечков, Николай Бухалов, Методи Савов, Иван Лебанов и Петър Киров.

„За мен е огромна чест и удоволствие да връча най-високото държавно отличие в областта на спорта на Станимир Стоилов за особените му заслуги за развитието на българския футбол. Заради натоварената му програма той получава наградата си сега. Благодаря му, че днес е тук и му пожелавам огромни успехи в треньорската кариера“, заяви министър Кралев.

Той изрази надеждата си скоро да се срещне със Стоилов в българския футбол.

„Много малко са големите наши треньори във всички спортове, които намират призвание в чужбина и реализират големи успехи. Той е един от тях. Поздравявам го за всичко, което е направил за българския футбол до момента и съм сигурен, че оттук нататък ще има още силни моменти, които ще го свързват с България“, заяви Кралев.

Стоилов благодари на министъра и на държавата за получената награда.

„За мен е огромна чест да бъда сред елита на българските треньори. Аз се чувствам винаги отговорен за българския футбол. Радостно е, че Министерството на спорта в последните години много помага на българския футбол. Виждам и знам колко футболни стадиони и игрища построи министър Кралев. Остава и ние, футболните хора, по-сериозно да работим и да развием футбола“, коментира Стоилов.

Станимир Стоилов е играл за „Хасково“, „Левски“, „Фенербахче“, ЦСКА, „Кампомайорензе“ и „Славия“. Като футболист е спечелил 4 шампионски титли и 5 национални купи с „Левски“, има 14 мача и 3 гола в националния отбор. Като треньор Стоилов е работил в „Левски“, „Литекс“, „Анортозис“, „Ботев“ (Пд), „Астана“ и националния отбор на България. От 1 март 2018 г. е национален треньор на Казахастан. Спечелил е 2 шампионски титли и 2 национални купи с „Левски“, а под негово ръководство „сините“ стигат четвъртфинал за купата на УЕФА и стават първия български клуб в групите на Шампионската лига. Начело на „Астана“ той печели четири поредни шампионски титли на Казахстан и отново влиза в групите на Шампионската лига, както и два пъти в групите на Лига Европа.