Румен Радев: Комплиментите за Председателството не трябва да ни заблуждават

Свят

03-07-2018, 10:57

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Президентът благодари на хората, помогнали за логистиката на председателството

Комплиментите за председателството не трябва да ни заблуждават. Състоянието на ЕС е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Такова мнение изрази президентът Румен Радев на конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка".

По думите му броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика.

Едно от най - големите постижения е, че нашата администрация придоби познания в механизмите на функциониране на ЕС и взимане на решения. Стана ли от това България по- еврпоейска? България затвърди положението си на периферна за ЕС страна. Той обвини българското правителство, че се е фокусирало само върху Западните Балкани, но е загърбило "важни взривоопасни процеси в страната".

Според него Европейското председателство систематично бе употребявано за вътрешнополитичиески пиар.

Държавният глава благодари и на всички сънародници, които вложиха усилия в логистичен план.

"Не искам да разделям моята оценка на негативи и позитиви. Трябва да се абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани. Трябва да търсим други отговори - доколко приоритетите бяха отстоявани, така че да решават критични за бъдещето на Европа проблеми. Приоритетът Западни Балкани безспорно е важен, но с течение на времето беше задминат от дневния ред на Европа", посочи още Радев.