Над 1200 опасни детски площадки дебнат из столицата

Животът

03-07-2018, 13:17

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони...

Повече от 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите в столицата. Това показва интерактивна карта на общината. Част от съоръженията са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони. Нередки са случаите на наранявания, предават от България он еър.

"Някои от съоръженията са много стари, други са на не повече от 10-15 години, но не са изработени от здрави материали, не се поддържат и представляват опасност за децата", посочи Снежана Каратотева от Сдружение "Безопасни детски площадки".

"Именно такава е и една от площадките в район "Възраждане", на която комбинираното съоръжение е с нарушена цялост", каза още тя.

"Липсват стълби, има стърчащи винтове, а преградите не обезопасяват достатъчно", допълни Снежана Каратотева.

Повечето малчугани се разминават само с охлузвания и натъртвания. Не липсват обаче и по-тежки инциденти със счупвания и дори черепно-мозъчни травми.

В София има над 1800 места, предназначени за игра. От тях за основен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация. За други 36 се грижи Дирекция "Зелена система". А за частичен ремонт са още 190 площадки.

Във връзка с опасните съоръжения в район "Възраждане", кметът Савина Савова обясни, че подобни стари не са останали. Те са били премахнати още през 2014 година заради лошото им състояние. "Тези, които са здрави и годни за употреба ще бъдат оставени, тъй като те са познати на хората в квартала и не крият опасности. Все пак трябва да има места за игра", подчерта Савина Савова.

Зам.-кметът на район "Възраждане" арх. Николай Диков посочи, че съоръженията, които бъдат сметнати за опасни ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще се изградят нови, тъй като минималните изисквания за квадратура могат да бъдат покрити.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"