Добруджански събор в Тервел

Добруджанци

03-07-2018, 11:28

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Валидират пощенска марка за 1300-годишнината от победата на кан Тервел

Посвещава се на 1300-годишнината от славната победа на кан Тервел

Добруджанският събор, който ще събере фолклористи в Тервел, посвещава 15-ото си издание на 1300-годишнината от славната победа на кан Тервел над арабите при Константинопол, съобщават от общината.
Съборът е традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Събитието, което и тази година ще открие сцени на 22 септември,насърчава самодейци от всички възрасти да съхраняват и популяризират народните традиции. Община Тервел приканва певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи от цяла Североизточна България да станат част от празника. Съборът вече набира заявки за участие, които могат да бъдат подавани до 7 септември, посочват от кметската управа.
В празничния ден ще бъде открито и изложението "Средновековният български стан" с представяне на традиционни жилища, облекла, оръжия, занаяти и други. На 22 септември ще отвори врати и обновеният музей в Тервел с експозиционната зала "Кан Тервел". Вечерта пред паметника на владетеля на централния градски площад ще се състои тържествен концерт с участието на Представителния духов оркестър на военноморските сили.