Старозагорски ученици участваха в лагер „Лидери на бъдещето“

Следващата седмица участниците в лагера ще получат дипломите си лично от кмета Живко Тодоров

За първи път в България Община Стара Загора и Международния младежки център организираха тренировъчен лагер „Лидери на бъдещето“. Форумът е по инициатива и под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

В лагера, който се проведе на 2 и 3 юли на Старозагорските минерални бани, се включиха четири отбора от старозагорските гимназии ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ПГАСГ „Лубор Байер“, ППМГ „Гео Милев“ и СУ „Максим Горки“.

„Отборите участват в пет вида игри. Едната, която се проведе снощи след 24 часа, е интелектуална. След като учениците участваха във вечер на таланта с лагерен огън, след полунощ трябваше да изработят мостово съоръжение от картон. То обаче трябва да издържи преминаването на топка за голф по него. Идеята е да се види след като вече са уморени от деня, могат ли отново да работят“, обясни Илиян Илиев, автор на тренировъчните игри. И четирите съоръжения са издържали теста.

Днес всички отбори, които са от по петима участници, трябваше да преодолеят препятствията в четири игри, които съчетават физически и интелектуални способности. В първата трябваше момичета и момчета да преминат по греди, като един от тях е с вързани очи-целта е отборът да намери правилния път до края, без да се пада на земята. Другата игра изискваше построяването на количка и пренасяне на човек с нея. В третата участниците трябваше за сложат похлупак на ядрена бомба и да обезопасят терена. Четвъртата игра включваше преминаване през минно поле с дъски, като отново единият от отбора е със завързани очи. При всяка игра има наблюдател от екипа на Международен младежки център.

„Целта на игрите е да се види какъв капацитет имат отборите. Дали е възможно да работят заедно, има ли спорове, успяват ли да преодолеят антагонистични отношения и т. н.“, обясни Илиев.

Според организаторите те са показали лидерски умения, логическа мисъл и креативност, както и умения да работят в екип.

Следващата седмица участниците в лагера ще получат дипломите си лично от кмета Живко Тодоров, по чиято идея се провежда лагера.