Комисията от учени от България и Македония заседава за първи път

Свят

03-07-2018, 19:05

Снимка:

Министерство на външните работи

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Започнат работа с общите лица и събития, които двете страни могат да честват

Първото заседание на смесената комисия на учени от България и Македония се проведе днес, съобщиха от Министерство на външните работи. Целта на учените е да допринесат за обективното тълкуване на исторически събития и отразяването им в учебниците на двете страни. Комисията представя пред двете правителства ежегоден доклад за работата си.
Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.
"Най-важното е сега да установите дух на доверие и дори и да имате спорове, да се придържаме към Договора", каза в приветствието си министър Захариева.
Политиците очакват от комисията резултати, затова и Захариева подкани учените в нея да започнат работа с общите лица и събития, които двете страни могат да честват, преди да преминат към преразглеждане на учебниците по история. Вицепремиерът разкри, че при непрекъснатите си посещения в Република Македония усеща желанието на хората от двете страни на границата да общуват и да отбелязват заедно значими събития.
Съпредседател на комисията от българска страна е професор Ангел Димитров, първият посланик на България в Република Македония. Сред членовете са професорите Иван Илчев и Кирил Топалов, доцентите Наум Кайчев и Даниел Вачков и други.