Каракачанов ще присъства на празника на гарнизон Пловдив

Бойният празник ще се отбележи за трета поредна година

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства днес на честването на бойния празник на гарнизон Пловдив. Бойният празник ще се отбележи за трета поредна година. В честването ще се включат военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада „Специални сили“, Трета авиобаза – Граф Игнатиево, 24-та авиобаза – Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба „Военна полиция”, Военна болница – Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.
Днес от 18.00 ч. ще се проведе празнично шествие на представителни блокове на военните формирования по пешеходната зона от бул. „6-и септември“ до площад „Централен”. От 18.30 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. От 19.00 ч. ще се проведе тържествено събрание-концерт, след което от 21.15 ч. ще има тържествена проверка /заря/.

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война (1913 г.). В променените условия в България след 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"