Областният управител откри изложба, посветена на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

С 24 пана с ценна историческа информация

Областният управител Гергана Микова откри в Казанлък изложбата „150 години подвиг и памет”, посветена на годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя е организирана от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Художествена галерия Казанлък. Гости на събитието бяха зам. областният управител Красимир Червилов, директорът на НПМ Чавдар Ангелов, директорът на Държавния архив в Стара Загора Галентин Караславов, преподаватели-историци от Великотърновския университет, много граждани.

Изложбата представя 24 пана с ценна историческа информация, 3 живописни картини – портрети на двамата войводи от Борис Ненов и „Балада за Хаджи Димитър” от Казим Исинов, литографии, рисунки, юбилейни монети, пощенски картички – от фонда на Музея и от музеите в Русе, Варна и Сливен. Сред най-ценните експонати са револверните саби на Караджата и Хаджи Димитър и два автентични документа – актът за полагането на основния камък на паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа и пълният списък с имената на четниците от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

При откриването на изложбата бе представен и юбилеен вестник „... дойде като буря, като сън премина...”, съдържащ интересни и любопитни факти за живота и делото на двамата войводи и подвига на тяхната чета.

В своето обръщение към гостите г-жа Микова благодари на организаторите за огромния труд, който са положили за събирането на ценните експонати. Тя напомни, че съхраняването на родовата памет и историческото ни минало са най-важните неща, които трябва да предадем на следващите поколения, за да пазят и обичат и те отечеството си като героите, паднали за неговата свобода.