Тръмп към НАТО: САЩ не са касичка – прасенце

Свят

04-07-2018, 10:26

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Американският президент иска съюзниците да отделят повече средства за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп ще заяви на срещата на НАТО следващата седмица в Брюксел, че САЩ не са касичка-прасенце на света.

„Президентът ще пристъпи към тези разговори с нагласата да защитава американския народ, да стои редом до нашите партньори и съюзници, обаче както е казвал много пъти досега, Америка често е възприемана като прасенцето-касичка на света и това трябва да престане", обясни говорителката на Белия дом.

Американският президент мнгократно е критикувал партньорите си от Алианса, че не отделят достатъчно средства. Той дори изпрати писмо до редица държави с призив да увеличат средствата, които отделят за отбрана в рамките на НАТО. Ангажиментът на страните, част от НАТО е да отделят по 2% от БВП за сигурност. Тръмп е писал до Германия, Белгия, Норвегия и Канада и ги  критикува, че харчат прекалено малко за собствената си отбрана. Тръмп дори ги предупреждава, че САЩ губят търпение относно тяхната "неспособност да изпълнят задълженията по сигурност, поделени между членките в Алианса". Той дори намеква, че обмисля да коригира американското присъствие на военни в редица държави.