Как да си направим здравословен сандвич?

Животът

04-07-2018, 14:33

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В повечето хамбургери има тежки майонезени сосове или пържени картофи

Възможно ли е един от основните представители на fast food индустрията - сандвичът, да има своите здравословни измерения и има ли как как да се храним полезно с този вид храна?

Според Яна Данаилова сандвичът освен нездравословен, може да бъде и полезен за тялото - зависи само от какви съставки се прави. "Повечето сандвичи, които ядем, съдържат нездравословни съставки за нашето тяло. Често има доста агресивна обработка на месото, която застрашава здравето ни. Освен това в повечето хамбургери има тежки майонезени сосове или пържени картофи. Пърженето в стара мазнина е също нездравословно", подчерта в ефира на България он еър нутриционистът и експерт по хранене Яна Данаилов.

Хубаво е да приготвим съставките за сандвича от предходната вечер, но пък всичко отнема близо 10 минути.

"Трябва да си приготвим два крекера - за да заместим хляба, от изцеден морков, семена от чиа, ленено семе, тиквено семе и подправки. Самото кюфте пък се прави от цвекло и подправки. Сосът се приготвя от авокадо, за да е питателна храната. Слагат се и малко орехи, босилек и малко хранителна мая", обясни Данаилова.

"Всички тези съставки се смесват и се пасират, а след това се мажат върху приготвените от миналата вечер крекери. В цялата рецепта няма никакъв хляб, но все пак ако искате да има - ползвайте черен хляб", посъветва още тя.

"Тази храна е подходяща за всяка една възраст, защото има много полезни съставки - от всякакъв вид. На самия сандвич може да сложим и домат", допълни още експертът по хранене.