Медийният закон на Пеевски мина на първо четене

Политика

04-07-2018, 11:11

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

БСП не подкрепи промените в закона

Медиите да разкриват действителните си собственици и да декларират всяко получено финансиране , размера и основанието. Промените на първо четене в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения бяха приети с общо 92 гласа „за“.  Промени са внесени от Делян Пеевски и други депутати от парламентарната група на ДПС.

От БСП се противопоставиха на промените. „Няма никакво съмнение, че в България, един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Смесване, което за България често пъти е в недопустими размери. За последните 20 години ние сме извървели път в посока на изсветляване, но той е ужасно недостатъчен. Ако има нещо, което гражданите на България недвусмислено формулират като проблем на системата, това е именно смесването на политиката и бизнеса“, посочи депутатът от БСП Антон Кутев.

„Неприемането на Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини“, това коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него трябва да се посочва ясно кой е собственикът, разпространителят на изданията и как се финансират те.

Депутатът и председател на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов коментира, че обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране.

„Не ни интересува името на вносителя на закона, законопроектът е добър“, отбеляза председателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.