Орбан готов да преговаря с Меркел за мигрантите

Свят

04-07-2018, 12:49

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Първо обаче Берлин трябвало да се договори с Виена

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е готов да преговаря с германския канцлер Ангела Меркел за плана да бъде ограничен притокът на мигранти към Германия. Пред в. „Билд“ той е посочил, че Унгария е готова за преговори, но при условие, че Берлин се договори по този въпрос с Виена.

„Последователността може да бъде само следната: преговори между Германия и Австрия, а след това преговори между Австрия и Унгария. И чак в края, ако действително има яснота относно германската позиция, може да има преговори между Унгария и Германия", коментира Орбан.

Позицията му определено е изненадваща предвид неговата политика и отношение към мигрантите. Унгарският премиер нееднократно е заявявал, че мюсюлманите мигранти са заплаха за Европа. Той е именно и човекът, който първи построи ограда, за да спре налива на мигранти към страната си.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също обеща, че ще се бори срещу нелегалната миграция. Темата пък е гореща за Меркел, която след тежки преговори успя да се договори с коалиционния си партньор Християнсоциалния съюз.