Боил Банов: Българската история загуби най-ревностния си пазител

Животът

04-07-2018, 16:59

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки си казаха последно "сбогом" с проф. Божидар Димитров

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Българската история загуби най-ревностния си пазител и най-увлекателния си разказвач. Тъгувам заедно с Вас от загубата на проф. Божидар Димитров - един истински родолюбец, за когото строгите норми на обществото понякога бяха хлабав морски възел, а изгарящата го любов към всичко българско го направи силен и устояващ във всяка житейска буря като верен созополски фар, който ще продължи да осветява пътя към Родината и към върха. Това каза в Националния исторически музей министърът на културата Боил Банов на поклонението пред проф. Божидар Димитров.

"Колегията определи дългогодишния директор на Националния исторически музей като прекрасен ръководител, изключителен учен, историк, преподавател, публицист и приятел. Тъкмо това приятелско отношение към широката аудитория спечели на проф. Димитров славата на отзивчив и сладкодумен разказвач, автор на благи беседи и откровени исторически тълкувания. За редица хора той бе не само истински съвременен бранител на българщината, но и отдушник с неповторимо чувство за хумор в не една сложна историческа дилема", заяви Банов в речта си.

"Допринесъл много за създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България с престижно име у нас и в чужбина, автор на десетки забележителни научни и научно-популярни книги и сборници, носител на престижни отличия, Божидар Димитров бе неспокоен дух с ясна гражданска позиция, активен участник в политическия живот на страната ни, човек с точно определена мисия и цел в живота. И може би не е случаен фактът, че името на страната ни и неговото име споделят една и съща буква. Изследователите на миналото често цитират изречението, че в историята няма „ако”, но със своята изумителна работоспособност, с професионалната си упоритост и находчивост той доказа, че това е и удобно извинение за хора без въображение. Малцина учени умеят като него да поднасят историята увлекателно, интересно и вълнуващо. С цялата си дейност убеждаваше, че за да работиш с гореща отдаденост към историята, е нужно да имаш не само железен характер, но и да притежаваш хъс, който трудно се управлява. Делото на историка и човека Божидар Димитров днес ни кара не да свеждаме глава пред спомена, а да се изправим горди до вечно живото присъствие на един от нас, отглас от което ще отеква в бъдещето като звук от камбана на митрополитска църква", каза министърът.

"Дълбок поклон пред светлата му памет!", заключи Банов.