Това са имените дни през юли

На 5 юли да почерпят всички с имена Атанас, Атанаска

1 юли

СВЕТИ ВРАЧ

Именници: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa

Това е Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.
Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.

Християнски култ към двамата братя лечители, особено разпространен в Източната Римска империя (III в.).
Най-ранните изображения върху икони у нас датират от XII в.
Своята популярност братята дължат на умението да лекуват. Тяхното житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота, гноящи рани и др. Поради това е и широко разпространено названието към тях като св. Врачове или Врачи, както и св. безсребренници Кузма и Дамян ­ тъй като не вземали никакво възнаграждение. 

5 юли

ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН

Именници: Атанас, Атанаска

Обредна трапеза: прясна пита, кокошка, в някои райони-курбан

Жетвар, Сред лято -­ празник, свързан с началото на жътвата в планинските райони.
Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически действия. Обикновено пръв зажънва най-възрастният и опитен жътвар, който има лека ръка.
Често жътварите запасват около кръста си житни класове, за да нямат болки при навеждане.
Първият сноп жито се завързва с червен конец и благословията Хайде, таз година те вдигам, ама догодина хич да не мога да те изправя!. Когато намерят двойни житни класове, ги запазват до края на жътвата, след което ги сплитат на плитка с червени конци, чесън и монети, които наричат брада на нивата, богова брада, коса или нивина. Брадата се сплита от девойки с живи родители и се пази до следващата година.
Всяка домакиня на този ден коли черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква.
В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.
В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша ПЕПЕРУДА и ГЕРМАН.

В християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски, роден в гр. Трапезунд и живял през X в. Отдал се на христовата вяра, Атанасий отива в Света гора и там заживява аскетичен живот до края на дните си, след което е канонизиран за светец от православната църква.

7 юли

Именници: Недялко, Недялкa, Недa 

8 юли

ПРОКОПИЙ СВЕТИ

Прокопи пчелар -­ в народните представи се свързва с пчеларството.
В ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед. Преди да е изгряло слънцето, те занасят хлябовете при пчелните кошери, прекадяват ги с тамян и ги намазват с мед. После всички отиват на тържествена църковна служба, като носят и паничка с мед, който на следващия ден се прибира вкъщи. Смята се, че този мед е много лековит.
На оброчното място край селището понякога се коли овен и се прави богата трапеза.
В Югоизточна България като покровителка на пчелите се смята св. Богородица.

На този ден православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от имп. Диоклетиан през 303 г.

11 юли

Именници: Олег, Олгa, Оля 

15 юли

Именници:  Владa, Владимир

16 юли

Именници:  Юлия, Юлиян, Юлиянa

 

17 юли

Именници:  Марин, Марина

15, 16 и 17 юли

ГОРЕЩНИЦИ

Блъсъци, Чурици, Германовци, Чурлига, Пърлига, Марина огнена, Опалена Мария, Чурута -­ в традиционния народен календар празници, свързани с огнената стихия.
Смятат се за най-горещите дни на лятото. Имат езически произход и са свързани с култа към огъня.
През Горещниците не се ходи на нива, не се работи, не се ходи пеш, не се пече хляб за опазване на труда от огнени стихии и градушки.
През първия ден огънят в огнището се угася, а на третия ден, чрез специален обред, се пали един общ нов, жив, млад огън, от който всеки подновява огъня в своя дом.
Горещниците се празнуват най-много от ковачи, хлебари, калайджии и др., които работят с огън.
Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.
През 3-те поредни дни се гадае какво ще бъде времето в началните месеци на идната година (януари, февруари и март).
В Родопите и Странджа, както и по течението на реките Струма и Места, третият от дните се почита в чест на св. Марина като господарка на змиите.

В християнската религия на 17 юли почитат св. Марина -­ дъщеря на езически жрец, живяла през III в. От 12-год. възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения не се отказва от нея и е канонизирана за светица. 

20 юли

ИЛИНДЕН

Именници: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka

Св. Илия ­ един от празниците за предпазване от гръм и градушка.
Съществува народно вярване, че светецът е заповедник на гръмотевиците.
В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.
На празника се коли курбан -­ най-старият петел.
В планинските райони на Южна България Илинден се чества много тържествено. Устройват се и селски сборове и курбани. Този ден е избран за патронен празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

В християнската религия св. Илия (IX в.пр.н.е.) е юдейски пророк, горещ привърженик на Йехова и враг на жреците, изпълняващи древния култ към бог Ваал. Описанията на св. Илия в Стария завет го представят като аскет скитник и последовател на единния Бог. Централен момент в биографията на светеца е предизвиканото от него двуборство между Йехова и Ваал. Илия предрича на израилския цар Ахав голяма суша. След поднасяне на жертва и молба от страна на св. Илия за изпращане свише огън, събраният народ пада ничком и признава за единствен свой бог Йехова, след което Бог изпраща дъжд. По-нататък пророчеството е, че Елисей ще срещне св. Илия и ще стане негов последовател, а Илия след смъртта си ще се възнесе на небето с огнена колесница, теглена от 4 коня. Затова в иконографията той е рисуван по този начин. На самия празник се прави молебен за дъжд и плодородие.

22  юли

Именници: Магда, Магдалeна 

25  юли

Именници: Анна, Янa, Eнko 

26 юли

Именници:  Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкевa 

27 юли

ПАНТЕЛЕЙ

Именници: Пантaлей, Дoбрa, Дoбрин, Дoбринa

Пантелей пътник, Воден Пантелей ­- народен празник, свързан с поверието, че на този ден може да се случат лоши работи, ако не се спазва обичаят жените да не подхващат работа, за да не се разболее някой в семейството.
Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.
Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.
Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. То е типично най-вече за Странджанския регион, където много от аязмата и параклисите носят името на светеца. Тук, както и в Родопите, той се почита като светец-лечител.

В православния календар се чества св. великомъченик Пантелеймон, роден в гр. Никомидия. Заради вярата си е подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на имп. Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко.

30 юли

Именници:  Евдоким, Евдокия

Източник: bg-mamma.com