България, Румъния, Сърбия и Гърция ще работят за общ транспортен пръстен

Новините

05-07-2018, 09:32

Снимка:

Пресцентър Министерски съвет

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов ще бъде на посещение в Гърция и в Босна и Херцеговина

Ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун, заяви на среща премиерът Борисов

България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за общ инфраструктурен пръстен който да свърже магистралите, жп линиите и пристанищата на четирите държави. Това стана в рамките на срещата на формата за сътрудничество в Солун в сряда вечерта.
По думите на премиера Бойко Борисов транспортният пръстен ще включва пристанища, пътища и жп линии. Ще се събира една такса, но парите ще се разпределят между всички страни.
„Да направим като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним максимум товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун“, каза Борисов.
Премиерът допълни, че България е направила така че всички страни от региона да могат да се представят пред другите страни членки от ЕС по време на изтеклото европредседателство.
„С Румъния и Гърция можем много да настояваме Сърбия да стане член на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълнят“, каза още Борисов.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи българското председателство като изключително успешно и по същността си – „балканско“.
„Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят съществена роля в геополитически и икономически план“, заяви Ципрас. Той бе категоричен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова перспектива.
„За Сърбия срещата в Солун е много важна. За нас е много важна подкрепата на България, Гърция и Румъния“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той обясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да управлява транспортните инфраструктурни проекти и за печалбите, които ще имат четирите държави.
Вучич отново подчерта, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина.
„Аз никога не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония“, каза сръбският президент. Той обяви, че сънародниците му се радват за близкото решаване на проблема с името.
Премиерът на Румъния Виорика Дънчила приветства Борисов за успешното председателство. Тя припомни, че догодина Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че темата Западни Балкани отново ще е във фокуса на вниманието.
Следващата среща на четиримата лидери ще бъде в края на септември във Варна.
След Солун премиерът Бойко Борисов ще посети Сараево, където ще вземе участие в международен бизнес форум.
На него министър-председателят ще получи и отличието „Европейска личност на годината“, присъждано от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа.
Българският премиер е отличен за личното му ангажиране за икономическото сътрудничество в региона.

Източник: БНРСнимка на Деня

Щрихи от Плевен