Спасяването на момчета в пещера в Тайланд е надпревара с дъжда

Прогнозата е, че в следващите дни отново ще вали

Надпревара с времето и водата – така описват спасителите операцията за изваждането на 12- те момчета и техния треньор от наводнената пещера в Тайланд. Момчета вече имат храна и питейна вода, предоставена им е и медицинска грижа, както и телефонна връзка с външния свят. Всички те са добре. Но остава въпросът как да бъдат извадени от пещерата, където водата и калта затрудняват достъпа до момчетата.

Спасителите работят неуморно и са притеснени. В момента е дъждовният сезон в Тайланд, който продължава около 4 месеца. И най-лошото е, че прогнозата предвещава още дъждове в близките дни. Това може да доведе до покачване на водата в пещерата и е възможно мястото, където в момента се намират момчетата да бъде наводнено. Самите те не могат да плуват. А за да излязат от наводнената пещера трябва да могат да се гмуркат. Предстои да им бъдат дадени уроци по гмуркане.

Междувременно спасителите източват водата от пещерата, но това става бавно. До момента нивото й е намалено с около 40 см. Единствената надежда е метеоролозите да не са познали и времето да се задържа още известно време сухо.