Лондон: Москва да даде подробности за отравянето на Скрипал

Свят

05-07-2018, 11:54

Снимка:

Freeimages/C B

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Търси се връзка между случая на бивши агент и натровената двойка

Лондон призовава Русия да запълни празните петна около случая „Скрипал“. Британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс коментира, че единствените, които могат да дадат подробности за натравянето с „Новичок“ са руснаците и обяви, че тяка обаждане от тях.

Призивът му идва след втори случай на натровени с нервнопаралитичен вещество в близост до Солсбъри.

Великобритания обвини директно Русия, че стои зад атаката на бившия агент на Москва Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Москва обаче категорично отрича и твърди, че атаката е проведена от британските служби с цел да създаде антируско отношение.

Двойката, която сега е отровена с „Новичок“ обаче няма връзки с тайните служби и не следва да е била цел на нападение. Това повдига и въпросът дали мъжът и жената не са косвени жертви. Според британски експерт „Новичок“ е доста упорит и не се разлага бързо. Това означава, че може да има място, заразено още през март при нападението на Скрипал, което да е все още опасно. Затова и полицията проследява изключително внимателно местата, които британската двойка са посетили в деня на инцидента.