Босна и Херциговина благодариха на България за европерспективата

Политика

05-07-2018, 13:49

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов става „Европейска личност на годината”

Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“

Австрийският канцлер Себастиан Курц възприе темата за Западните Балкани като приоритет и на тяхното председателство, така че можем да сме спокойни, че ще остане актуална. Страните от района трябва да продължат по пътя си към НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Борисов подчерта колко е важно държавите от Балканите да решат проблемите помежду си, за да имат европейска перспектива. Той даде пример с Македония и подписания договор за добросъседство между Скопие и София и договора за името между Македония и Гърция, което доведе и до покана за преговори за членство за Македония. Премиерът изрази надежда скоро да се намери решение и на проблема с Косово.

„Искам специално да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-вече в последните 6 месеца“, каза председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Той посочи, че Българското председателство на Съвета на ЕС успя да постави и да спомогне за продължаването на фокуса върху региона в европейския дневен ред. „Това е изключително важно за нас, защото европейската перспектива е една от основните ни цели“, каза Звиздич и обяви, че в най-скоро време страната официално ще кандидатства за членство в ЕС. Очаква се това да стане факт след изборите там през октомври. Звиздич подчерта, че членството в ЕС ще гарантира по-добър стандарт на живот за гражданите. Той посочи и важността на инфраструктурните проекти за свързаност между балканските държави, които също са приоритет на България.

При посещението си в Сараево премиерът бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа.

В своята реч Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.