Пътуващите за ЕС неевропейци вече ще се нуждаят от разрешително

Свят

05-07-2018, 15:50

Снимка:

Freeimages/Kolobsek

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Целта е да се гарантира сигурността

ЕС предприема мерки за засилване на граничната сигурност. Евродепутати приеха всички пътуващи към Общност от трети държави да бъдат подлагани на допълнителни проверки. Промяната важи и за гражданите на държави, които пътуват без визи до ЕС, а техният брой е 60. Така тези хора ще трябва да получат разрешение преди да пътуват в ЕС. Новата система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), която следва да бъде оперативна през 2021 година.

Гражданите на трети страни ще трябва да попълнят електронен формуляр с техните лични данни и да посочат дали са били съдени. Освен това те ще трябва да посочат дали са пътували до военни или конфликтни зони.  Преди да получат разрешение за достъп до ЕС, те ще бъдат проверени във всички системи. Ще се проверява и дали документите им са били откраднати или изгубени.

Ако всичко с документите им е наред, хората ще получат разрешение за пътуване, което ще е валидно 3 години. Целта е подобен документ да се издава изключително бързо.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"